03.01.2018

Ako na vás zarábajú DUTY FREE OBCHODY



Poznáte to, pred odletom máte kopu času a tak vám nezostáva nič iné, ako motať sa po terminály a krátiť si čas nákupmi v Duty Free obchodoch. Sú plné atraktívne vystaveného oblečenia, kozmetiky, potravín aj alkoholu. Čo ale vlastne znamená Duty Free?

Pôvodný koncept  týchto letiskových obchodov vychádza z toho, že pokiaľ opúšťate krajinu, môžete v nich nakupovať produkty bez miestnej dane z pridanej hodnoty. Je to preto, že priestory letiska sú považované akoby za „zem nikoho“ a preto prišla myšlienka, že by v týchto priestoroch nemala platiť ani miestna daň. Lokálna daň sa môže v rôznych krajinách pohybovať od 7-33%, takže neplatiť daň v niektorých krajinách môže urobiť pekný rozdiel na cene.

Teoreticky by tak produkty v týchto obchodoch mali byť lacnejšie o DPH a mali by ste mať možnosť kúpiť ich výhodnejšie ako v uliciach navštíveného mesta. Realita je však taká, že tie isté produkty kúpite na letisku za rovnakú cenu alebo dokonca omnoho drahšie ako v obyčajnom obchode v meste.

Celé je to podvod

V skutočnosti na vás Duty Free obchody zarábajú milióny bez toho, aby ste mali akúkoľvek zľavu z platenia dane a bez toho, aby ste o tom v mnohých prípadoch vedeli. Od platenia dane majú byť oslobodení len pasažieri, ktorí cestujú mimo krajín Európskej únie.  Pokladníci v Duty Free obchodoch však vyžadujú palubný lístok od každého cestujúceho a skenujú letenky aj pasažierom, ktorí cestujú vrámci EU.

Paradoxom je aj to, že letiskové obchody bývajú predražené. Ale aj keby mali rovnaké ceny ako obchody v meste, rozdiel je v tom, že z ceny produktu zakúpeného v bežnom obchode by išla daň z pridanej hodnoty štátu, v prípade letiskového obchodu je to celé len marža, ktorú si nechá majiteľ. 




Takto tieto obchody šikovne zneužívajú neznalosť cestujúcich. Mnoho ľudí si totiž myslí, že sú povinní nechať oskenovať svoj palubný lístok z dôvodu bezpečnosti alebo získania zľavy.

Namiesto toho, zákazník platí plnú sumu aj s daňou, ktorú si potom obchod odčíta a nechá pre seba. Takýmto podvodom letiskové Duty Free obchody zvyšujú svoje zisky a vyhýbajú sa plateniu dane. Prečo by sme to mali tolerovať? Je to predsa obyčajný podvod!

Nenechajte sa využívať

Napriek tomu, že niektorí pasažieri už o týchto praktikách vedia a odmietajú dávať skenovať svoje palubné lístky, zamestnanci obchodov majú od zamestnávateľa príkaz palubný lístok požadovať. Odvolávajú sa pritom na politiku spoločnosti a na smernice, ktoré majú.




Nie ste však povinný nechať si svoj palubný lístok oskenovať!

Napríklad na letisku Heatrhow minú cestujúci pred odletom v Duty Free obchodoch v priemere 39 libier. Z toho si letiskové obchody nechávajú vracať DPH a vo veľkom meradle ide pekne veľké peniaze. Tieto obchody pritom zarábajú na podvádzaní zákazníkov, ktorí z týchto nákupov nemajú žiadnu zľavu. Úplne tak ignorujú pôvodnú myšlienku Duty Free obchodov, ktoré mali slúžiť cestujúcim. Netvrdíme, že to tak funguje na celom svete, no v Európe je to bežná praktika. Myslite na to pri vašom najbližšom lete.