28.09.2017

Cesta za finančnou slobodou nezostala len v predstavách pre Márcynu a jej prírodnú kozmetiku

Absolventi kurzu Diamodbrand majú natoľko motivácie a podpory, že začínajú svoje sny premieňať na skutočnosť. Dôkazom toho je aj novovzniknutá značka kozmetiky Marcyna Cosmetics, ktorú založila mladá a ambiciózna žena. Našla dieru na trhu a svoj príbeh nám vyrozprávala preto, aby sme ešte tých váhavých ľudí čo sa nevedia nakopnúť presvedčili o tom, že všetko sa dá.


 

Povedz nám niečo o sebe. Aký je tvoj životný príbeh?

Volám sa Márcyna, mám 28 rokov. Za posledných 10 rokov som žila na rôznych miestach Slovenska - tiež vďaka tomu, že som pracovala na pozíciách top managementu (v korporátnych spoločnostiach). Zarábala som krásne peniaze, pre seba ale aj pre firmu. Všetko sa zmenilo, keď mi pred tromi rokmi diagnostikovali onkologické ochorenie. Musela som zmeniť svoje zmýšľanie, životný štýl a priority. Musím však povedať, že ani to, že som zarábala nadpriemer, ma nezachránilo od finančnej nestability a obrovských výdavkov - vďaka veľmi drahej liečbe. Som príkladom toho že áno, zdravie si za peniaze nekúpite. No chorí ľudia potrebujú na tomto svete peniaze najviac, pretože liečby sú neskutočne drahé, lieky ani nehovorím a odborníkoch v zahraničí tak isto niečo stoja. Kamaráti radi pomôžu v ťažkých chvíľach ale predsa len vám nikto nebude pomáhať donekonečna. Jedinou cestou je pracovať na sebe a pre seba, stať sa finančne nezávislý. Nebyť odkázaný na ostatných aspoň po finančnej stránke. Peniaze nie sú všetko ale bez nich človek nemôže fungovať. Človek navyše musí začať uvažovať nad budúcnosťou už teraz, aj keď je mladý, na naše dôchodky nezvýši a práve pasívny príjem alebo vlastný business, sú cesta k nezávislosti. Navyše, keď ťa práca baví a napĺňa, nenudíš sa v nej a ráno sa zobúdzaš s tým, že sa tešíš na každý nový deň, budeš šťastný, vyrovnaný a aj zdravý. A čo je viac?

Uvedomila si si, že podnikanie je smer, ktorým sa chceš uberať. Ako ťa napadlo vytvoriť si svoju značku kozmetiky?

Úplne spontánne som začala sledovať profil Kingdubaj na Instagrame, pozerala som si Petrove príspevky, Instastories. Mám rovnaký názor na prácu v korporátnych spoločnostiach a už dlhé roky som sa pohrávala s myšlienkou začať budovať niečo svoje - zdokonaľovať sa a makať predovšetkým na sebe a pre seba. A ako to už býva človek mal stále niečo, prečo ešte nezačať, prečo to nepôjde atď. Peter bol to nakopnutie, ta motivácia, aby som začala v ten deň a nepresúvala to na "zajtra".

Začiatky nie sú veľa krát ružové. Ako to bolo v tvojom prípade?

Začiatky boli samozrejme ťažké.. no nič nie je zadarmo a nič nie je hneď. V prvom rade som chcela spojiť moju záľubu v ľudovom liečiteľstve a bylinkárstve, a vytvorila som moju prírodnou kozmetikou Marcyna Cosmetics. Začala som aktívne zbierať informácie ako založiť svoju značku, ako a kde začať s predajom. Veľa mi pomohol Peter a jeho motivačné videá. Navyše je to človek, čo mi vždy ochotne poradil a odpovedal na všetky moje otázky. Za čo mu dnes veľmi ďakujem.




Prečo práve prírodná kozmetika?

Je to jednoduché, kozmetiku som si začala vyrábať prioritne pre seba, nakoľko po liečbe (chemoterapia, rádioliečba) zostalo moje telo v katastrofálnom stave. Nedokázala som nájsť vhodnú ani len základnú kozmetiku (šampóny, sprchovacie gély, krémy) - nebavím sa o skrášľovacej kozmetike. Vyskúšala som viaceré značky, aj drahé aj neznáme, bio, no čo len si spomeniete. Nebola som však so žiadnou spokojná na 100%. Preto som začala s výrobou vlastnej kozmetiky pre seba. 

Kde si našla svojich dodávateľov?

Dodávateľov som hľadala v blízkosti bydliska, chcela som získať predovšetkým slovenské ingrediencie a aj napr. dodávateľov obalov. Verím, že ingrediencie ktoré ponúka Slovensko a jeho okolie majú veľký potenciál i vo svete.   

Ako dlho ti trvalo pokiaľ sa objavil tvoj prvý zákazník?

Prvý predaj prišiel samozrejme celkom rýchlo - najskôr medzi priateľmi. Dalo by sa povedať, že po prvej prezentácii. A ako to už býva, keď je zákazník s produktom spokojný, prinesie nových zákazníkov, tí prinesú zase nových a už to ide.

Koľko produktov máš momentálne v ponuke?

Momentálne máme 4 skupiny produktov. Hlavnú časť tvoria telové peelingy. V ponuke sú 4 druhy (kávový, kokosový, čajová ruža a ibištekom, malina s orgovánom). Ďalej máme v ponuke špeciálne šampóny (banánový s ovsenými vločkami - pre poškodené a unavené vlasy, veľmi vhodný pre citlivú pokožku hlavy; bylinkový so silicou našich ihličnatých stromov - vhodný hlavne pre ľudí, ktorí trpia ekzémami vo vlasoch a lupinami).

Novinkou sú telové sprchovacie želé. Sú alternatívou sprchovacích gélov. Zažijete s nimi aj väčšiu srandu pri sprchovaní. Môžu byť skvelým spestrením kúpeľa pre tých najmenších. Túto novinku čoskoro uvedieme na našich stránkach a sieťach. 

Pripravujeme tiež ďalšie produkty ako je telové sufflé alebo šumivé gule do kúpeľa. 

Ktoré predajné kanály používaš pri predaji svojej kozmetiky?

Momentálne predávame na Instagrame a Facebooku. Pripravujeme už e-shop, kde nájdete všetky naše produkty na jednom mieste, tiež recenzie zákazníkov a môj blog. Nedá sa všetko robiť naraz a keďže sme firma ktorá je ešte len v rozkvete, ideme na to postupne. Ale ideme dobrým smerom, z čoho sa veľmi teším.


  


Ako sa ti zatiaľ darí v predaji týchto produktov?

Ide to asi pomalšie ako keď sa jedná o svetoznámu značku, ale s každým spokojným zákazníkom predaj rastie. Zatiaľ máme iba kladné recenzie, takže stúpame pomaly hore. Je to moja práca ale aj záľuba v jednom, takže sa snažím robiť všetko pre to aby to šlapalo čo najlepšie.

Spolupracuješ aj s nejakými známymi osobnosťami/celebritami?

Žijeme v dobe, kedy sociálne siete hýbu svetom a to čo majú známe osobnosti na sebe alebo čo používajú sa predáva najlepšie. Spolupráca s celebritami si myslím je veľmi dôležitá a skvelá reklama. Mám už rozbehnutú spoluprácu s viacerými osobnosťami. Je to určitá časť marketingu. Ktorá nám pomáha sa zviditeľniť. Čoskoro uverejníme aj ich recenzie na naše produkty. 

 

Dá sa predajom kozmetiky slušne zarobiť? Respektíve uživí ťa to?

Momentálne ma to neživí ale je to prilepšenie k životu. Hlavné je, že nie som závislá na výplate. Viem koľko predám a kedy a viem s čím môžem počítať. Pracujem však na tom, aby ma to uživilo. V tomto som sa inšpirovala Peťovým životom a že všetko sa dá, len treba mať chuť pracovať a napredovať.


A čo budúcnosť svojej značky? Aké máš plány? Chcela by si expandovať aj do zahraničia?

Rada by som expandovala za hranice Slovenska. Prirodzený smer je Česko a susedné krajiny. Veľkú časť objednávok máme momentálne z Londýna. Takže pomaly rastieme :) Medzi moje ďalšie plány spadá aj podpora detských pacientov na onkológii. Rada by som v budúcnosti podporila aj iné projekty alebo ľudí v núdzi. Verím, že vždy je treba pozitívnu energiu šíriť ďalej, nezostať len pri sebe a svojich potrebách ale pomáhať aj ostatným. Radi by sme v tom ďalej pokračovali.


Kde si môžu ľudia zakúpiť tvoju kozmetiku?

A keďže zatiaľ e-shop nie je hotový, tak sa výrobky dajú objednať na našom Instagrame: marcyna_cosmetics alebo na našom Facebookovom profile: Marcyna.Cosmetics