17.02.2018

Objednávanie tovaru z Číny: je to lacné a aj bezpečné!


Samozrejme, ani v tomto prípade sa nedá generalizovať a hádzať všetkých dodávateľov do jedného vreca. Skúsenosti s nákupom tovaru z Číny sú rôzne a to, či sú pozitívne alebo negatívne záleží od každého prípadu a hlavne od konkrétneho dodávateľa.

Ale faktom ostáva, že tovar z Číny si naozaj môžete zakúpiť lacno a aj bezpečne. Často takto dokážete nakúpiť tovar za ceny, ktoré sú o 50 až 80% lacnejšie ako u nás na Slovensku. Pritom zoženiete všetko, na čo si len pomyslíte: kabelky, hodinky, kožené pánske tašky či značkové telefóny a mnoho ďalšieho. Hlavne pri elektronike a drahších tovaroch sa nákupná cena môže líšiť o desiatky až stovky eur.  

Na prvý pohľad by sa vám mohlo zdať, že sa to aj tak neoplatí. Veď na čo budem kupovať tovar z Číny lacno, keď budem určite musieť platiť obrovské poštovné a celková cena sa tak nakoniec vyrovná tej slovenskej...no to nie je pravda. Možno vás milo prekvapí, že mnoho dodávateľov vám pošle tovar z Číny úplne zadarmo!

Je nákup tovaru z Číny bezpečný?

Ďalšou obavou, ktorá vám pravdepodobne bráni objednať si tovar z Číny je bezpečnosť a kvalita objednaného tovaru. Nuž tu si treba uvedomiť, že aj väčšina tovarov, a to aj tých značkových je tak či onak vyrobená v Číne a kvalita je teda porovnateľná.

Dnes to už nie je žiadnym tajomstvom. Tovar, ktorý kupujete z Číny je vyrobený v Číne a ten istý tovar, ktorý  kupujete na Slovensku je takisto pravdepodobne vyrobený v Číne. Rozdiel je teda hlavne v cene.

Ďalšou otázkou, ktorá sa týka bezpečnosti nákupu priamo z Číny je situácia, keď musíte tovar reklamovať. Jednať s čínskym dodávateľom vzdialeným tisíce kilometrov sa môže zdať beznádejné. No ani tu netreba zbytočne podliehať predsudkom. Mnoho ľudí má s reklamáciami tovaru do Číny pozitívne skúsenosti.




Dodávateľ je často ochotný poslať náhradný kúsok a vy mu ani nemusíte vracať ten pokazený. Samozrejme, najprv musíte dodávateľovi preukázať, že dodaný tovar naozaj nie je funkčný. Najlepším spôsobom, ako to urobiť je nahrať video a v tom vysvetliť, v čom je tovar chybný.

Aby ste sa maximálne ochránili, nahrať video môžete už preventívne pri rozbaľovaní zásielky. Tovar odbaľte, vyskúšajte a overte si jeho funkčnosť.

Aby sa vám teda podarilo nakúpiť tovar z Číny lacno a bezpečne, vyberte si dodávateľa starostlivo. Na stránke Aliexpress.com si môžete predajcov filtrovať podľa kvality, ceny poštovného alebo počtu vybavených objednávok. Pozrite sa tiež na komentáre a feedback na daný produkt od ľudí, ktorí si ho už zakúpili.



Ako je to s platením cla a DPH?

Pri nákupe tovaru z Číny vám môže vzniknúť povinnosť zaplatiť clo a taktiež DPH. Clo sa pohybuje vo výške 3-11% z ceny zakúpeného tovaru, DPH je 20%. Môžu pritom nastať tieto situácie:

  • ·       Ak tovar nepresahuje hodnotu 22 € neplatíte clo ani DPH
  • ·       Ak je tovar v hodnote nad 22€ a zároveň menej ako 150€, neplatíte clo, platíte len DPH
  • ·       Ak je hodnota objednaného tovaru vyššia ako 150€ platíte clo aj DPH

Výška cla sa líši v závislosti od druhu zakúpeného tovaru (parfém, oblečenie...) Niektoré druhy tovarov (ako napríklad mobilné telefóny) sú od cla úplne oslobodené a to bez ohľadu na výšku ich ceny.

Preto si pred objednaním tovaru zistite, či sa vás zaplatenie cla a DPH týka, nakoľko to bude mať vplyv na vaše celkové výdavky za tento tovar.

Clo uhrádzate vy ako príjemca pri prevzatí balíku od pošty, kuriéra alebo osobne na colnici.

Dovoz lacného tovaru z Číny a jeho následný predaj na Slovensku môže byť tiež skvelou obchodnou príležitosťou. Ak sa do toho chcete pustiť, určite si bližšie naštudujte legislatívu týkajúcu sa dovozu tovarov z Číny ako aj problematiku cla a DPH.

Máte s nákupom tovaru z Číny či s týmto druhom podnikania svoje skúsenosti?