12.11.2017

Prečo je poštovné v 90% prípadoch z Číny zadarmo?

Určite si už každý z vás niečo objednával na internete a nechal si to poslať až domov. Otázne však je, či ste si už niekedy niečo objednávali z Číny. Ak áno, možno ste si všimli jeden veľký rozdiel. Teraz nehovoríme o tom, že tovar objednávaný zo slovenského e-shopu máte pri sebe v priebehu jedného alebo dvoch dní a ten z Číny niekedy o týždeň, ak nie o mesiac.


Narážame na náklady s poštovným. Už sme si zvykli, že pri objednávaní z akéhokoľvek slovenského e-shopu máme do určitej hodnoty poštovné vo výške okolo 3 až 4 EUR. Ak ste si niečo objednávali z Číny,  určite vás prekvapilo, že vo väčšine prípadov máte možnosť vybrať si doručenie úplne zadarmo. Určite ste si povedali: „to by som musel urobiť objednávku aspoň za 100 EUR“. Pravdou však je, že ak si na väčšine čínskych e-shopov urobíte objednávku nápriklad jedného nabíjacieho kábla v hodnote 2 EUR, aj táto objednávka k vám dorazí úplne zadarmo.


Ako to teda s poštovným zadarmo je?

Je skutočne pravda, že mnoho čínskych e-shopov vám ponúka možnosť doručenia zadarmo. Často je však háčik v tom, že k vám vaša objednávka dorazí o dva mesiace. Ak si potom svoj balíček otvoríte, prídete na to, že namiesto kábla k svojmu iPhonu máte v rukách kábel k inému modelu a tento je pre vás nepoužiteľný. Ak sa nakontaktujete na predajcu, samozrejme vám ponúkne možnosť zaslať tento kábel späť a on vám vráti peniaze. Odoslanie balíčka zo Slovenska do Číny Vás však vyjde na približne 50 EUR. Oplatí sa to??

Podstatné však je,  že vo väčšine prípadov Vám príde ten správny výrobok a vo väčšine prípadov nedáte za poštovné ani cent. Ako je ale možné, že i napriek tomu, že preprava na pár desiatok alebo stoviek kilometrov v rámci Slovenska v priemere stojí 3 až 4 eurá a preprava zo vzdialenosti vzdušnou čiarou 7000 km je pre vás úplne zadarmo i napriek tomu, že si objednávate hračku za 2 eurá?




No, je pravdou, že vo väčšine prípadov k vám vaša objednávka dorazí priamo od výrobcu, ktorého táto vec stojí maximálne niekoľko centov. Na druhej strane, veľakrát sa stáva aj to, že výrobcovi nejde ani tak o veľkú maržu, ale o prerazenie na celosvetovom trhu a dobré meno jeho značky, takže v cene výrobku je poštovné už zahrnuté.

Podstatné však je,  že v Číne je export výrobkov podporovaný priamo štátom a majú tam úplne inak nastavený samotný doručovací systém. Samotná Čína je jeden z najväčších svetových vývozcov. Ak už niečo z Číny vyjde von, ide o mimoriadne veľké množstvá. To je aj dôvod toho, prečo niekedy na svoju objednávku čakáte aj viac ako mesiac. Je totiž pravdepodobné,  že váš výrobok je zabalený s miliónmi ďalších v dopravnom lietadle alebo na lodi a na ceste k vám sa zastaví na mnohých miestach.



Prečo je teda doručenie tovaru z Číny zadarmo, kým na Slovensku stojí niekedy aj viac ako samotná objednávka? Pozorne čítajte následujúce vety. 

V Číne je extrémne lacná pracovná sila a samotný vývoz tovaru je podporovaný aj zo strany štátu. Ak si na internete nájdete napríklad na eBay dodávateľa drobnej elektroniky alebo príslušenstva k mobilným telefónom, je vysoko pravdepodobné, že tieto výrobky sú vyrábané priamo osobou, u ktorej si ju objednávate a to v mimoriadne veľkých množstvách. Nakoľko sú tieto množstvá veľké, je tu potenciál zaujímavého zárobku aj pri malej marži. Ak ku príkladu tento predajca po celom svete predá milión kusov tovaru a v priemere je jeho marža na hranici 10 centov na kus, tak zarobil 100 000 EUR. Tieto výrobky boli vyrobené v jeho továrni, v ktorej pracujú ľudia za tak málo, že na výplaty počas vyrábania týchto výrobkov bohato stačí približne 10 000 EUR. To v podstate znamená, že v priebehu dvoch-troch mesiacov tento výrobca zarobil 90 000 EUR i napriek tomu, že si neúčtoval ani cent za poštovné.